Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

ΚΕΔΚΕ: 4 όροι για τον «Καλλικράτη»

Έχοντας στα χέρια τους το μη οριστικοποιημένο κείμενο του «Καλλικράτη» συνεδρίασαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, επισημαίνοντας τα σημεία που κατά τη γνώμη τους πρέπει να αλλάξουν ή να καταργηθούν.
Δίνοντας τη γενική εικόνα των αντιδράσεων επί του σχεδίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως «αν το νομοσχέδιο ήταν αυτό που παρουσιάζεται στο κείμενο, τότε η συνεδρίαση δεν θα διαρκούσε πάνω από 5 λεπτά», υπονοώντας ότι δεν θα γινόταν δεκτό.
Τόνισε επίσης, ότι στην επιστολή που θα στείλει αύριο η ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όπου μεταξύ άλλων θα ζητείται και η δημοσιοποίηση του χωροταξικού να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα επισημαίνονται δύο ειδών κατηγορίες: οι αδιαπραγμάτευτες και οι συζητήσιμες. Οι όροι που, σύμφωνα με το Δ.Σ. μένουν αδιαπραγμάτευτοι είναι:
•Η συνολική κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων που μέχρι στιγμής παραμένουν ακοστολόγητες
•Τα κριτήρια για το χωροταξικό να είναι τέτοια ώστε να μην δημιουργούν δήμους-τέρατα
•Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων πόλεων άνω των 10.000 κατοίκων
•Η διαχείριση των απορριμμάτων που πρέπει να παραμείνει στους δήμους και όχι στην Περιφέρεια.
Η οριστική τοποθέτηση της ΚΕΔΚΕ επί του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει μετά την δημοσιοποίηση του χωροταξικού και πάντως κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στις 3 Μαΐου στην Αθήνα.
Ο Απόστολος Κοιμήσης, εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, είπε πως με τον «Καλλικράτη» ανοίγει ένας νέος κύκλος για ουσιαστική αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας.
Στόχος του νομοσχεδίου, είπε, είναι να σπάσουν τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να περιοριστεί ο χρόνος εξυπηρέτησης του πολίτη. «Συμφωνούμε επί της αρχής και της στρατηγικής του νομοσχεδίου» υπογράμμισε ο κ. Κοιμήσης.
Ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ Χρήστος Τέγος, τόνισε τη ριζική διαφωνία της παράταξής του για τον «Καλλικράτη», χαρακτηρίζοντάς τον ως μηχανισμό που θα υλοποιήσει τις πολιτικές της κυβέρνησης.
Έμφαση έδωσε στο μέλλον των εργασιακών σχέσεων καθώς, όπως είπε, θα καταργηθούν όλες, εκτός από τις σχέσεις αορίστου χρόνου και τις μόνιμες και έτσι θα μείνουν εκτός εργασίας όσοι έχουν διαφορετικές σχέσεις εργασίας.
Από τη μεριά του, ο Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, εκπρόσωπος της παράταξης «Αυτοδιοικητική πρωτοβουλία» που πρόσκειται στο ΣΥΝ, με επιστολή του, καθώς δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση λόγω κωλύματος, επικεντρώθηκε στο θέμα των απολύσεων, μετατάξεων και μετακινήσεων του πλεονάζοντος προσωπικού που θα προκύψει από τις συνενώσεις δήμων.
Aπό την Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: