Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Το σιγάν κρείττον εστί του Λαλείν, «Σύντροφοι»…

Γράφει ο Δευκαλίων
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/

Κατ’ αρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η παράταση του  χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων που πήρε η χώρα μας μέσω του περιβόητου μνημονίου είναι ανάσα ζωής για την Ελληνική Οικονομία που ψυχορραγεί. Όμως δεν θα πρέπει κανείς να βαυκαλίζετε ότι από μόνη της η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του μνημονίου είναι η λύση στο πρόβλημα. Η παράταση αποπληρωμής όλων των δανείων της χώρας (και όχι μόνο αυτών του περιβόητου μνημονίου), μαζί με την μείωση των απαιτήσεων των δανειστών είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να σωθεί η Ελληνική Οικονομία και να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης.
Ο λόγος εξαιρετικά απλός. Όποιος μελετήσει διαχρονικά την διαμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους θα αντιληφθεί ότι οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτη και η κύρια αιτία για την δημιουργία των ετήσιων ελλειμμάτων που τροφοδοτούν και αυξάνουν το συνολικό Δημόσιο Χρέος.
Ο μύθος για την τροφοδότηση του ετήσιου Δημόσιου Ελλείμματος και κατά συνέπεια του συνολικού Δημόσιου Χρέους από τις αυξημένες δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις ασφαλισμένων είναι πολύ εύκολο να καταρρεύσει.
Αν κάποιος αθροίσει τα αρχικά δάνεια και τους αντίστοιχους τόκους που πήρε η Ελληνική Δημοκρατία για να πληρώσει τα  εξοπλιστικά προγράμματα της τελευταίας 20-ετίας, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, τότε θα αντιληφθεί ότι το υπολειπόμενο Δημόσιο Χρέος είναι πάρα πολύ μικρό.
Εάν δε κάποιος επιθυμεί να συνεχίσει ας διαιρέσει το ετήσιο ποσό που...
απαιτείται για πληρωμή μισθών και συντάξεων με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, τότε θα αντιληφθεί ότι η δαπάνη ανά κάτοικο για πληρωμή μισθών και συντάξεων είναι πολύ χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  
Υποσχόμαστε να επανέλθουμε σε χρόνο πιο πρόσφορο με αναλυτικά στοιχεία για τις παραπάνω απόψεις σημειώνοντας προς το παρόν το εξής:
Όλα τα παραπάνω είναι υψηλά μαθηματικά για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, τον κ. Θ. Πάγκαλο που βρήκε την αιτία του προβλήματος της Ελληνικής χρεοκοπίας  επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη στην γερόντισσα των Γρεβενών.
Στην σημερινή συγκυρία είναι πολύ κρίσιμο να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου χειρίζεται με τρόπο επικίνδυνο για την χώρα και το θέμα της παράτασης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των δανείων του περιβόητου μνημονίου.
Χωρίς να έχει πάρει την κατ’ αρχής έγκριση της Γερμανίας και της ΕΕ (κύριοι χρηματοδότες των δανείων του περιβόητου μνημονίου), τροφοδοτεί την σχετική συζήτηση με διαρροές και φήμες δίνοντας αφορμή μεταξύ άλλων και για «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΌ ΠΑΙΧΝΙΔΙ».
Έχει υπολογίσει κανείς τι θα συμβεί εάν όλες αυτές οι φήμες διαψευστούν κατά τρόπο κατηγορηματικό στην προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ;
Κάποιοι θα κερδίσουν πάρα πολλά χρήματα “παίζοντας” πρώτα «πάνω»  (long) και στην συνέχεια «κάτω» (short)  ελληνικές μετοχές και ομόλογα.
Ταυτόχρονα βάζει την Ελληνική Οικονομία και την χώρα σε ακόμη μία περιπέτεια, αφού χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες δεσμεύσεις επίλυσης αναδεικνύεται η βασική παράμετρος του Ελληνικού Προβλήματος (τεράστιες πληρωμές τοκοχρεολυσίων τα επόμενα χρόνια που δεν είναι δυνατόν να εξοφληθούν).
Έτσι όμως μεγιστοποιείται για μία ακόμα φορά ο κίνδυνος Ελληνικής χρεοκοπίας και κατά συνέπεια προκαλείται αναζωπύρωση της δημοσιονομικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Νότου. Χαλαρώνει έτσι το ευρώ, διακαή πόθο και επιθυμία των Βόρειο-Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών και Εξαγωγικών χωρών της ΕΕ  και της Γερμανίας.
Το Σιγάν Κρείττον εστί του Λαλείν, «Σύντροφοι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: